Sağlıklı Kilo Verebilmenin Sırrı: Kalori Açığı ve Doğru Beslenme

Yapılan araştırmalara göre, dünyada günlük kalori alımı ortalama olarak 2500- 3000 civarındayken, ülkemizde günlük kalori alımı ortalama olarak 3000-3500 civarında. Türkiye dünya genelinde 184 ülke arasında kalori alımında 5. Sırada. Bu listede Bahreyn, ABD, İrlanda ve Belçika’nın ardından yer alıyoruz. Avrupa’da ise kalori alımında birinci sıradayız.

Bu veriler, beslenme alışkanlıklarımızı yeniden gözden geçirmemiz gerektiğini göstermekte.

Kilo verme ya da belirli bir diyeti uygulamada, yalnızca kısa vadeli sonuçlar hedeflememeli; uzun vadeli, sürdürülebilir ve sağlığa uygun hedefler esas alınmalıdır. En önemlisi, kişinin yaşına, sağlık durumuna, sosyal hayatına; yani kişiye özel bir beslenme planı oluşturulmalıdır.

Birçok kişi, hayatı boyunca çeşitli diyet ve beslenme türleri denemiş, ancak diyet bittikten sonra tekrar kilo almış ya da uygulanan beslenme biçiminin uzun vadede sağlığına zarar vermesi sık karşılaşılan durumlardan olmuştur. Ketojenik beslenme, glutensiz beslenme, çiğ beslenme vb.,  vegan diyetler, su diyeti, detoks diyet gibi popüler diyetlerle kilo veren insanlar, genellikle bu kilo kaybının sebebini yalnızca diyetin kendisine bağlar. Oysa ki bu diyetlerle elde edilen kilo kaybının asıl nedeni, uygulanan beslenme türünden çok, kalori açığı yaratmalarıdır.

Hangi beslenme türünü uygularsanız uygulayın, kalori açığı oluşturmadan kilo vermek mümkün değildir. Örneğin, son günlerde “gluteni kestim, kilo verdim” gibi cümleleri sıkça duymuşsunuzdur. Burada esas olan, gluteni kesmek değil, beyaz un ve hamur işi gibi yüksek kalorili gıdalardan uzak durarak kalori alımını azaltmaktır. Eğer bir diyet uygulamak istiyorsanız, (sağlığınız, yaşınız vb diğer şartlarınız uygun ise) en sağlıklı ve sürdürülebilir olanı “Akdeniz diyeti” dir.


Peki kalori Açığı Nasıl Oluşturulur?

Kilo vermenin en temel prensibi, vücutta kalori açığı yaratmaktır. Kalori açığı, alınan kaloriden daha fazlasını yakarak oluşturulur. Bunu başarmanın da iki yolu vardır: spor veya egzersiz yaparak enerji harcamasını artırmak ve düşük kalorili yiyecekleri tercih ederek kalori alımını azaltmak.

Kalori açığı oluşturmak için hangi sporu ya da egzersizi yapmalıyım?

Sağlığınıza, yaşınıza, spor geçmişinize, sosyal hayatınıza ve fiziksel durumunuza en uygun sporu veya egzersizi yapmalısınız.

Kalori açığı oluşturmak için nasıl beslenmeliyim?

Kalori açığı oluşturmak için kalori sayma yerine,” kalori bilinci oluşturmak”, sürdürülebilir ve uygulanabilir bir yöntemdir.

Protein, lif, vitamin ve mineral içeriği yüksek temiz kaynaklı gıdalar tüketmeliyiz. Kalori yoğunluğu düşük yiyecekler tüketmek, sağlıklı bir kilo verme süreci için oldukça önemlidir. Ayrıca, doğru pişirme teknikleri kullanmak da kalori tasarrufuna yardımcı olur. Örneğin, mevsim sebzelerini kızartmak yerine, onları az miktarda zeytinyağı ile fırında pişirip yoğurtla birlikte tüketmek hem kalori alımı açısından hem de sağlık açısından daha uygun bir seçenektir.

Yüksek kalori alımı, yalnızca kilo alımına değil, uzun vadede çeşitli sağlık sorunlarına da yol açmaktadır. Bu yüzden dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek, kalori alımını kontrol altına almak ve sürdürülebilir kilo verme yöntemleri benimsemek son derece önemlidir.


Unutmayın ki kendinize ne verirseniz onu alacaksınız…


Sağlıklı kilo vermede kendi dengenizi bulabilmeniz dileğiyle…




                                                          


Fonksiyonel Tıp Sağlıklı Yaşam Koçu, Koşu ve Spor Eğitmeni



©2024 Ebru Yazıcıoğlu